Hotel Una Budva

U SRCU BUDVE

Lokaliteti

Stari grad Budva nalazi se na stjenovitom poluostrvu, na južnom kraju budvanskog područja. Arheološki dokazi govore da je ilirsko naselje nastalo na mjestu Starog grada prije grčke kolonizacije Jadrana. Iako je mjesto bilo trajno naseljeno još od rimskog doba, većina postojećih gradskih zidina i zgrada podignuta je za vrijeme mletačke vladavine.

Bokokotorski zaliv je vijugavi zaliv Jadranskog mora u jugozapadnoj Crnoj Gori i regionu Crne Gore koncentriranom oko zaliva. To je ujedno i najjužniji dio povijesne regije Dalmacije. Uvala je nastanjena od antike. Njegovi dobro očuvani srednjovjekovni gradovi Kotor, Risan, Tivat, Perast, Prčanj i Herceg Novi, zajedno sa svojim prirodnim okruženjem, glavne su turističke atrakcije. Prirodna i kulturno-istorijska regija Kotor proglašena je UNESCO-vom svjetskom baštinom 1979. Njegove brojne pravoslavne i katoličke crkve i samostani privlače brojne vjerske hodočasnike i druge posjetitelje.

Nacionalni park Lovćen nalazi se u stjenovitom dijelu Dinarskih Alpa. Padine planine Lovćen su strme, izdižu se od primorja Budve i zapadnog dijela Cetinja. Park je na jugu i graniči sa magistralnim putem Budva – Cetinje, a na sjeveru sa starim kotorskim putem. “Crna planina”, po kojoj je Crna Gora dobila ime, uzdiže se na 1749 metara nadmorske visine. Park je velik 6220 hektara.

Kanjon rijeke Tare, poznat i kao klanac rijeke Tare, najveći je i najdublji kanjon u Europi, koji se najvećim dijelom nalazi u Crnoj Gori, a manjim dijelom u Bosni i Hercegovini. Najatraktivniji dio kanjona su visoke stijene planinskog lanca Ljubišnja, koje se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine Nacionalnog parka Durmitor.